Skip to content Skip to footer

Centering Zwangerschap

Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken? Zo zijn er nog veel meer dingen waar je over moet nadenken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn.

CenteringZwangerschap is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

In onze verloskundigenpraktijk kan je kiezen voor individuele consulten of groepsconsulten/ CenteringZwangerschap. We raden je aan om te kiezen voor de CenteringPregnancy, omdat er veel voordelen aan zitten voor jou als zwangere. Zo is er een bewezen gezondheidsvoordeel voor moeder en kind (minder vroeggeboortes bijvoorbeeld), en krijg je meer zorg, meer informatie, meer tijd om op onderwerpen in te gaan.

De voordelen op een rijtje:

  • Verloskundige zorg in een groep met zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend
  • 17 uur méér zorg dan bij individuele verloskundige zorg
  • Meer onderwerpen bespreken en er dieper op ingaan
  • Ervaringen delen en van elkaar leren
  • Individueel contact met de verloskundige voor uitwendig onderzoek
  • 9 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling
Hoe ziet centeringpregnancy soest eruit?

Het eerste gesprek

Bij CenteringZwangerschap vindt het eerste gesprek (consult) individueel plaats. Tijdens dit gesprek stelt de verloskundige gerichte vragen over bijvoorbeeld: je gezondheid, je leefstijl en de gezondheid van je partner en familieleden.

Na het eerste gesprek

De controles daarna worden niet meer individueel, maar in groepsverband aangeboden. Je vormt samen met een groep vrouwen, die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend, een sessiegroep. Tijdens een sessie wordt de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby, besproken. In een sessie ga je in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven. Hierin ondersteun je elkaar. Daarnaast leer je hoe je op een gezonde manier je zwangerschap kunt doorlopen. De sessies vinden plaats in een groep van 8 tot 12 vrouwen.

Tijdens de sessies speel je zelf een grote rol in je eigen zorgproces: Je leert zelf je bloeddruk te meten, jezelf te wegen en je eigen dossier bij te houden.

Begeleiding

Een groep wordt begeleid door twee vaste personen: Een verloskundige en een andere beroepsbeoefenaar uit de gezondheidszorg. Dit kan bijvoorbeeld een praktijkassistente, een doula (een professional die je op natuurlijke wijze ondersteunt tijdens de zwangerschap en bevalling zonder medische-ondersteuning), lactatiekundige (zij begeleidt moeders bij alle aspecten van borstvoeding) of een kraamverzorgster zijn.

De bijeenkomsten vinden altijd plaats op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot aan het einde van je zwangerschap. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Dit is veel langer dan het (eerste) persoonlijke gesprek. Deze duurt gemiddeld 15 minuten. Daardoor is de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter is en is het beter mogelijk meer en uitgebreider factoren te bespreken die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

Doe je mee met centeringpregancy soest

Tijdens de intake die individueel is zullen we je vragen naar welke zorg je prettig lijkt, de individuele consulten of de groepsconsulten. Kies je voor CenteringZwangerschap, dan word je ingedeeld in een groep, krijg je een eigen zwangerschapsboek en word je uitgenodigd voor de eerste bijeenkomst. Wil je meer informatie, dan kan je dat lezen op de site van Centeringzorg.

Ook ben je altijd welkom met vragen bij onze verloskundigenpraktijk, je mag ons bellen en mailen met vragen.

Praktijkadres

Koningsweg 4
3762 EC Soest

Spreekuur 035 601 07 93
Spoed 035 601 07 93 (optie 1)
Zorglocaties
Soest
Zorgplein Soest
Dalplein 61
3762 BN Soest
Soesterberg
Medisch Centrum Soesterberg
Buys Ballotlaan 6
3769 GM Soesterberg
Bereken je uitgerekende datum
Wanneer was de 1e dag van je laatste menstruatie?



Aantal dagen van je menstruatie cyclus



Je uitgerekende datum is:

Volg ons op

Verloskundigenpraktijk Soof © 2024. Alle rechten voorbehouden.