Spiraal plaatsen of verwijderen
Wij hebben inmiddels een jarenlange ervaring in het plaatsen en verwijderen van meerdere soorten spiralen. Vanaf 10 weken na je bevalling kan een spiraaltje worden geplaatst. Ook als je niet bij ons bent bevallen of nog nooit bent bevallen, ben je welkom voor het laten zetten van een spiraal.
Het is een vrij eenvoudige procedure en de afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Je krijgt vooraf een mail met adviezen wat betreft pijnstilling. Ook kan je tijdens de plaatsing kiezen voor lokale verdoving.
Met onze ruime ervaring op het gebied van het plaatsen van spiralen weten we dat de procedure meestal soepel en snel plaatsvindt en dat de pijn nihil tot nauwelijks is. Zie je op tegen eventuele pijn, bespreek dit dan met ons. We denken graag met je mee hoe we het zo makkelijk mogelijk kunnen maken voor je.
Als je elders je spiraal hebt laten plaatsen en graag een echo wilt om te kijken of het goed zit, kost dat 35 euro. Dit wordt niet door de verzekering vergoed.
Koperspiraal zonder hormonen of Mirena of Kyleena hormoonspiraal
Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Als je niet-hormonale anticonceptie zoekt, kan je kiezen voor een T-vormige koperspiraal zonder hormonen, de T-Safe. Dit hormoonvrije koperspiraaltje biedt je 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. De T-Safe kan gebruikt worden als noodanticonceptie. Heb je onveilige seks gehad en wil je niet zwanger worden, dan kunnen we dit spiraal plaatsen binnen 5 dagen na de onveilige seks. Neem gerust contact met ons op als je hulp nodig hebt.
Een hormoonspiraal is een kunststof ankertje dat een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen afgeeft, alleen wel 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Een hormoonspiraal kan je 5 jaar – Kyleena spiraal – tot 8 jaar – Mirena spiraal – beschermen tegen zwangerschap.
Graag helpen we je te kijken welke soort spiraal goed bij jou zou kunnen passen. Neem gerust contact op als je meer informatie wilt.
De kosten voor het plaatsen van het spiraaltje worden door de verzekeraars vergoed. Soms gaat het van je eigen risico af.
Daarnaast zijn er de kosten van de spiraal zelf. Het hangt af van je verzekering of deze wordt vergoed.